1991. aasta riigi­pöörajad käisid koos Gorbatšovi ­kõige ­lähema abi juures

05.05.2019 21:15
Gert Liivamäe Foto: Delfi
Kommentaarid
1
Foto:

1991. aasta 19. augusti ebaõnnestunud riigipöördekatsega seose on räägitud enamasti KGB esimehest Krjutškovist, kaitseminister Jazovist, siseminister Pugost ja asepresident Gennadi Janajevist, vähem aga sellest, et otse NSV Liidu presidendi Gorbatšovi tagatoas tõmbas niite NLKP Keskkomitee üldosakonna juhataja Valeri Boldin, kes tänapäeva mõistes oli siis presidendi kantselei juhataja.


Boldinil oli tohutu võim. Temast sõltus, millised paberid Gorbatšovi lauale jõudsid, keda ta vastu võttis ja kellega telefoni teel rääkis, kirjutas Leonid Mletšin raamatus “KGB kirjutamata ajalugu”, mille andis eesti keeles välja Helios. Autor kinnitas, et mitte ükski teine ametnik riigis ei suhelnud esimese mehega nii palju kui Boldin. Ta teadis oma võimu ja mõju suurust ning ilmselt sellepärast ta raamatu autori sõnul hakkaski arvama, et riik ja president toetuvad temale. Milleks siis ülemus, kui nagunii tema kõike teeb ja teab?
Valeri Boldini sekretärid kandsid aga ajaloo õnneks eraldi žurnaali väga täpselt sisse kõik, kes ülemuse juurde tulid või talle helistasid.
Näiteks on hilisema riigipöörde seisukohalt üks võtmepäev 8. jaanuar 1991, kui Boldini juures käisid järjest NLKP Keskkomitee sekretär sõjatööstuskompleksist Oleg Baklanov, NSV Liidu siseminister Boriss Pugo, kaiteminister Dmitri Jazov ja KGB esimees Vladimir Krjutškov, kõik kolm riigipöörde võtmetegelast. Lisaks käis veel NLKP Keskkomitee sekretät organisatsioonilistes küsimustes ning samuti riigipöörde toetaja Oleg Šenin ja Leedu venemeelse kommunistliku partei esimene sekretär Mykolas Burokevicius.
Augustis lavale astunud Riiklik Erakorraliste Olukordade Komitee kogunes seega Boldini kabinetis peaaegu täies koosseisus. Mõned inimesed läksid ära ja tulid hiljem tagasi, mõned läksid ära ja helistasid hiljem mitu korda. Baklanov ja Pugo istusid Boldini juures terve pika päeva kuni kella 8-ni õhtul.
Kaks päeva hiljem ründasid eriväeosad Vilniuse ja Kaunases strateegilisi objekte. Nagu autor kirjutab, viidi Leedus läbi tšekistlik-sõjaväeline operatsioon – osalesid KGB 7. valitsuse, rühmituse Alfa liikmed, õhudessantvägede allüksused ja OMONi üksused. Tapeti 13 inimest. Seda operatsiooni on juba varem nimetatud Moskva riigipöörde peaprooviks.
Leedu sündmuste kohta teatasid jõustruktuuride juhid Krjutškov, Pugo ja Jazov üksmeelselt, et nemad ei teadnud midagi ja käsu rünnata andis kohaliku garnisoni ülem. Seega näitasid nad juba üheksa kuud enne Moskva rgiipöörekatset ka oma argpükslikkust.
Enne augustikuud hoiatati Gorbatšovi riigipöörde ettevalmistamise eest korduvalt ja seda tegi isegi USA president Bush, aga Gorbatšov ei uskunud enne, kui ta oma Krimmi suvilasse lukustati.

Vaadatud 1481 korda

Ole esimene, kes kommenteerib...
castro karabiin

Jeltsini jutu järgi oli Gorba käpp asjal sees

Jäta kommentaar
Korda turvakoodi