Kuidas avastada uusi kohvimaitseid? Erinevad valmistusviisid

30.04.2019 16:10
Kommentaarid
1
Foto:

Kas oled kohvimaailmas algaja ja leiad end juurdlemas, kas on muid variante kuidas valmistada hommikul see tähtis kohvitass? Võib-olla oled tõeline kohvifanaatik ja oled otsustanud jälgida avastamata kohvimaitsete teekonda? Leiad end unistamas kohvimasinast kodus, kuid pole kindel, mida oodata?

Pealegi võib valmistamise meetodi muutmine muuta sinu lemmiku ja tuntud kohviubade maitset täielikult, nad tunduvad kergemad või vastupidi – väga intensiivsed. Kohvi valmistamiseks on väga mitmeid viise, ning erinevaid kohviube veelgi rohkem, mis muudab sinu lemmik kombinatsiooni leidmise huvitavaks ja väljakutsuvaks ülesandeks. Seega räägime erinevatest valmistamismeetoditest, ning kuidas iga üks nendest võib aidata avastada erinevaid ning unikaalseid kohviomadusi.

Otsid kerget, tasakaalus maitset?
Kohvi oad võivad olla röstitud üha kõrgemate ootustega, mis on peamised viisid, mis loovad ja kirjeldavad valmistatud kohvi aroomi ja maitset. Kui eelistad lahjemat, rohkem tasakaalus maitset, siis ilmselt valid kergelt röstitud Arabica tüüpi kohvioad. Kui oled avatud kohvisegudele – siis ilmselt veedad mõned minutid lugemas pakendi silti, et näha kas kohvisegus on vähem Robusta kohviube. Vähemalt peaksid seda tegema, sest need on peamised faktorid, mis viitavad kergemale, rohkem tasakaalus maitsele.
On väga hea põhjus, miks Arabica kohviube peetakse kõige populaarsemateks kohviubadeks maailmas, mis moodustab umbes 70% kogu kasvatatud kohvitaimedest. Seda tüüpi kohvioad on väga mitmekülgsed tänu sellele kuidas nad on kasvatatud, nad aitavad säilitada leebet maitset, avaldavad puuvilja või magusad varjundid paremini kui ükski teine kohviuba, ning maitse varjundid on üleüldiselt rikkalikud ja märgatavad.

Arabica ettevalmistamine: Chemex kohvivalmistaja
Arabica ettevalmistamisel on väga oluline säilitada neid leebeid omadusi ja mitte maitset üle rõhutada pikaajalise röstimisega või raske valmistamismeetodiga, seega on Chemex kohvivalmistaja selleks täiuslik. Chemex aitab avada unikaalsed maitsevarjundid ja toob aroomi esile. See ei lisa maitsele midagi juurde, kuid aitab seda säilitada just nii nagu see peab olema – tasakaalus, kerge, kuid rikkalik. Miks? Sest vee ja kohvi vahel olev kontakt on üsna lühike, mistõttu ei teki kohvile teatud kibedat maitset ning spetsiaalsed Chemex kohvifiltrid aitavad hoida kohvitükid- ja õlid sinu joogist väljas, mis muidu lisaks juurde soovimatuid maitseid. Sa võid mängida vee ja kohvi koefitsiendiga ning temperatuuriga, et muuta oma kohvitass rohkem või vähem intensiivsemaks, eksperimenteerida, et leida täiuslik retsept sinu maitsemeeltele. Soovitatav suhe on 1:15. Näiteks selleks, et valmistada ette topelt espresso, oleks vaja 15 grammi kohvi ja 225ml kuuma vett. Vee temperatuur ei tohiks olla üle 90 kraadi. Arabica kombineerimine Chemex kohvivalmistajaga aitab valmistada ette rikkaliku kuid samas kerge ja tasakaalus kohvitassi, mis on täis maitset.



Armastad intensiivset kohvi?
Ilmselt nõustud, et itaallased on tuntud kohviarmastajad. Itaalia kohvi on tuntud oma intensiivsuse ja kreemja tekstuuri poolt. Miks see nii on? Enamus Itaalia kohvisegudes on teatud protsent Robusta tüüpi kohviube, mis on tuntud selliste omaduste loomise poolest. See on lihtne – mida enam Robusta tüüpi kohvisegus, seda intensiivsem kohvi tuleb.
Robusta kohvitüüp on maailmas teine kõige populaarsem kohvi. See pole nii aromaatne kui Arabica, seega kasutatakse seda vähem tõenäoliselt ainult üksinda, kuid väga sageli on seda lisatud kohvisegudesse. Seda tüüpi kohvioas on ka rohkem kofeiini. Sa märkad maitses teatud kibedust, teatu rikkalikkust ja intensiivsust, kohvi tuleb paksem, kreemjam ja parema tekstuuriga. On mitmeid põhjuseid, miks me armastame Robusta kohvi ja lisame seda segudesse. Õige Robusta ja Arabica suhe loob unikaalse maitse ja tekstuuri kombinatsioonid, mis avalduvad kõige paremini siis, kui valida teatud valmistamismeetodid. Näiteks Moka kohvivalmistaja võib leida iga espresso sõbra kodust. Kohvi valmistamine on väga lihtne, kuid üsna aeglane – see võtab mitu minutit, et vesi hakkaks mulisema ja liikuma poti põhjast ülemisse osasse, luues teekonna käigus maitsva kohvi. Protsess nõuab kõrget temperatuuri, et valmistada jook liikumise käigus, seega võimaldab pikk kontakt vee ja kohvi vahel luua rohkem kofeiini ja valmistada intensiivsem jook.  

Oluline on mitmekülgsus
Ära muretse, kui sa ei saa end kutsuda ei kergema kohvi sõbraks ega ka kangema kohvimaitse fanaatikuks. Võib-olla sulle meeldib lihtsalt eksperimenteerida ja proovida erinevaid maitseid? Loomulikult võib sul olla nii Chemex kui ka Moka kohvivalmistajad köögis, sa võid köögi täita erinevate professionaalsete kohvivalmistamise tööriistadega, kuid kui sa soovid hoida seda lihtsana ning rahakotisõbralikuna, kuna olgem ausad – kohvivarustus on üsna kallis, siis peaksid valima automaatse kohvimasina. Sellisel moel on võimalik nautida erinevaid kohvijooke- ja maitseid, mis on valmistatud värskelt jahvatatud kohviubadest. Kui tahad alustada hommikut kange espressoga, siis lihtsalt kohalda menüüd vastavalt ja võid seda valmistada igal hommikul ainult nupule vajutades.

Kohvimasin teeb kindlaks, et kohvi ja vee kontakt on pikem, kuid mitte liiga aeglane ning temperatuur püsib stabiilsena kogu protsessi käigus, täpselt õige kraadi juures. Samuti võid seada kohvivesi täpselt oma vajadustele vastavalt – vali peenjahvatatud kohvi Itaalia espresso jaoks, ning jämedam jahvatamine, et valmistada kergem kohvi. Sellisel moel on sul erinevad valikud, et eksperimenteerida Arabica, Robusta ja kohvisegudega üle maailma. Teatud kohvimasinatel on lisavalikud, et lisada veelgi rohkem maitset ja aroomi, seega vali hoolikalt ning võid muutuda lihtsalt kohvisõbrast tõeliseks kohvi gurmaaniks.
Kohvimasinad ja kohvi valmistamise tööriistad aitavad esile tuua kohvimaitset. On oluline saada aru, et teatud tööriist võib aidata luua soovitud tulemused. Jäta meelde mis on oluline – kontakt vee ja kohvi vahel, kohvi valmistamise temperatuur, ning mitu kohvitükki satub sinu jooki. Tüübi ja regiooni teadmine ning lihtsalt nendele küsimustele vastamine aitab eeldada, mida võib valmistatud kohvist oodata. Seega, eksperimenteeri julgelt ja avasta uusi maitseid, see on üsna lõbus teekond, eriti kui seda on võimalik avastada oma enda köögist.   

Vaadatud 574 korda

Ole esimene, kes kommenteerib...
Rein

Tänan. Väga asjalik vestlus!

Jäta kommentaar
Korda turvakoodi