Tee jaanijook ise: soomlaste traditsiooniline alkojook kilju!

19.06.2024 06:00
nt
Kommentaarid
9
Foto:

Kodu õlut enam jaanideks teha ei jõua, aga kiljut küll! Meie velled soomlased on põlvkondade kaupa ajanud kiljut, mida nad ise hellitlevalt nimetavad suhkruveiniks. Pühade ajal ilmub see neil varem või hiljem peolauale ja on pöördvõrdelises seoses samas ilutseva longero kogusega.

Miskipärast on see jook püsinud väga kindlalt Soome piiride sees ja mitte ükski teine rahvas pole näidanud üles vähimatki tahtmist tegu ära õppida. Retsepte ja selle joogi olemasolu pole praktiliselt isegi kultuuriajaloolises mõttes mõnda teise keelde tõlgitud.  Samas, ka longero pole just teab kui kaugele üle piiride rännanud ja need joogid on üllatavalt sarnased! Põhjus võib olla tuumakatastroofi meenutavates pohmellides, mida soomlased (nagu saunas istumistki) stoilise rahuga kannatada suudavad. Eks pohmelung tuleb siiski ikka ületarbimisest. Eestlaste kolhoosiõlu (leivaleotis suhkru ja köögipärmiga rõhu alla kuniks rõhk pärmi tapab - mõni nimetab siiani koduõlleks) on muidugi veel hullem leiutis. Kilju maitse on kindlapeale parem ja meeldib ka daamidele.

Vaja läheb:

5 pakki kõige odavamat apelsinimahla

4l vett

1kg suhkrut

15g kuivpärmi

 Vala apelsinimahl 20-liitrisesse kääritusnõusse, lisa vesi, suhkur ja pärm. Lase vähemalt 4 päeva käärida ja villi jook siis pudelitesse. Soovitavalt plastpudelitesse, sest käärimine läheb veel 1-2 päeva edasi, tekitades pudelis rõhku ja gaasi.  Seejärel võid pudelid külma panna ja seejärel jooki nautima hakata. Kellel on kiire, võib kilju kolmandal päeval nt 5-liitristesse kinnistesse pudelitesse villida - gaas tekib sisse kiiresti, aga pudeleid peab käsitleda ettevaatusega!

Muide, see retsept on “peen” variant. Traditsioonilise kilju tegemiseks asenda apelsinimahl kilo suhkru ja 5 liitri veega ning topi vette kaselehti (nii palju kui neid sinna mahub). NB! Kui tahad kiiremat valmimist siis hoia kääritusnõud 30-kraadises soojas,  võid niii juba kolmandal päeval pudelisse villida. Tarbi ettevaatlikult, sest see mõjub sarnaselt saarlaste õllele - jood kaks toopi ära ja siis ärkad hommikul alasti rannakividel. Jumal meid kaitsku!

Foto: Soome kiljumeister oma apelsinikiljule kuivpärmi lisamas.

Vaadatud 6199 korda

Ole esimene, kes kommenteerib...
ajusaagimi

vahuvein

Jäta kommentaar
Korda turvakoodi