Uus keeld: mitmed viinerid ja keeduvorstid võivad juunikuust meie poelettidelt kaduda

12.03.2024 09:15
NT
Kommentaarid
10
Foto:

Euroopa Toiduohutusamet teatas, et praegu Euroopas kasutatavad suitsupreparaadid ei pruugi tervisele ohutud olla ning nüüd kaalub Euroopa Komisjon otsust, mis võib paljud tooted aastateks lettidelt viia.

Kui puidu kuumutamisel tekkinud suits maha jahutada ja kokku koguda, saab omapärase maitseaine – niinimetatud vedela suitsu, kirjutab ERR. Pärast puhastamist sünnib preparaat, mida võib toidu sisse segada või toidule peale määrida ning nõnda jõuavad kaubandusvõrku suitsumaitselised tooted.

Eelmise aasta novembris avaldas Euroopa Toiduohutusamet preparaadi kohta uued ohutushinnangud. Suitsutuspreparaati loetakse edaspidi genotoksiliseks ehk see suudab kahjustada raku geneetilist materjali. Kuna menetlus kestab oodatust kauem, pikendati taoliste preparaatide kasutusluba kuni juuni lõpuni.

Euroopa Toiduohutusameti andmetel lisatakse suitsutuspreparaati nii liha-, kala- kui ka juustutoodetele. Eesti poodides võib leida näiteks suitsumaitselist heeringafileed, erinevaid kastmeid ja kartulikrõpse. Eesti Toiduainetööstuste Liidu juht Sirje Potisepp märkis, et seni on suitsutuspreparaatide kasutamist nii-öelda naturaalsest suitsutamisest ohutumaks peetud. "Viinerid, sardellid, keeduvorstid," loetles Potisepp preparaadiga tooteid. "Ja seda tehakse sellepärast, et inimestele lihtsalt meeldib suitsumaitse," lisas ta.

Vaadatud 1277 korda

Ole esimene, kes kommenteerib...
Nojah

Selliseid €uronorme toodetakse aina juurde ja juurde. Eks ametnikud püüavad ennast näidata. Kõnealusel juhul oleks sobilik võrrelda erinevusi lahustuva kohvi ja jahvatatud ubadest tehtud kohvi vahel.

Jäta kommentaar
Korda turvakoodi