FOTOD: Tallinna toidumessil sai end oimetuks süüa

06.10.2025 14:15
Ülo Külm, autori fotod
Kommentaarid
0
Foto:

Eelmisel nädalal toimus Unibet Arenal kahel päeval järjest kõrgetasemeline rahvusvaheline toidumess Tallinn FoodFair 2025. Vägev ettevõtmine ühendas endas toidutööstuse, toitlustuse, toidukaupade jae-ja hulgikaubanduse, seadmete, sisustuse ja vahendite pakkujate valdkondi.

 Tallinna Toidumess olitõenäoliselt selle sügise üks oodatuimaid messe. Rikkalikult erinevaid maitseelamusi, nii mõnigi käis mõlemal messipäeval kohal.

Uusi tooteid ja suundi tootearenduses tutvustasid nii toidutegijad kui ka seadmete tarnijad. Samuti olid kohal erialaliidud ja teenuse ettevõtted.

Suurem ja parem, kui eelmine. Üks suur hall oli samuti juures. Nüüd seega uudistamist, degusteerimist koguni kolmes hallis kokku!”, leidis viekümnendates ettevõtja Tallinnast.

Vaid proffidele suunatud

Ärikülastajad, erialakülastajad. Tallinna Toidumessile pileteid ei müüdud, sinna pääses vaid ühekordsete kutsetega. Mõlemad päevad olid mõeldud vaid äriklientidele, neid oli loomulikult ka hulgi kohale tulnud. Mõnusalt töine atmosfäär? Jah kindlasti, mitmed tuttavadki tunnistasid, et läksid sinna just uusi tööalaseid kontakte otsima ja sõlmima.

Väheseid kriitikanooli jagus vaid selle kohta, et mess oli tööpäevadel ja kestis suhteliselt lühikest aega. Vastavalt kella kümnest hommikul õhtul kella kuueni ja kella kümnest hommikul õhtul kella viieni. Messil esindatud riikidest torkas Eesti kõrval rohkem silma Läti. Kuid kenasti esindatud olid teistes seas veel Soome, Leedu, Taani, Indoneesia Suursaatkond, Tuneesia Suursaatkond ja loomulikult Ukraina..

 Tooteid sai maitsta rohkem kui Helsingi vastavatel messidel

Enamiku bokside juures pakuti maitsmiseks kõikvõimalikke toiduainetetööstuse tooteid. Juustusorte (varasemaga võrreldes siiski tunduvalt vähem), pagaritooteid (koogid, tordid), kala (väljas suurelt Kalamajakas OÜ jt.), liha.

Üllatavalt kombel aga suhteliselt vähesel määral piparkooke, kuigi ega jõulud pole enam teab mis kaugel. „Sain kõhu päris korralikult täis. Degusteerimist on väga palju. Ei jõuagi päris kõike järgi proovida.

Mäletan, et kui käisin mingi aasta tagasi Helsingis toidumessil, siis seal sain vaid vähestes kohtades tasuta proovida ”, võrdles tuttav keskealine messikülastaja.

Mida aga messil konkreetselt uudset nägi?„Eks seal oli nii mõndagi põnevat ja huvitavat. Mulle jäi millegipärast silma suur porgandimahla tegemise masin ja kusagil pakuti alkoholiga jäätist!”, ütles muigamisi neljakümnendates firmajuht Marina.

Alkohoolsete jookide ala põhimõtteliselt teistest eraldatud

Joogiosakond. Erinevate tootjate jogurteid ja smuutisid jagus, kuid mahlu hakkas vähem silma.

Alkohoolsed joogid (viinad, õlled, siidrid, veinid) paiknesid peamiselt eraldi alal ja nende valik oli suhteliselt suur.

Erinevad võistlused ja toodete hindamised programmis

Mis messi müügipoolt puudutab (osad tooted polnudki müügiks, vaid neid ainult tutvustati), siis kohalike kauplustega võrreldes mingil määral muidugi odavamad hinnad.

Tallinn Food Fairi programmis olid näiteks High West kokteilivõistlus, XIV Eesti Baarmenide meistrivõistlused alkoholivabade kokteilide valmistamises ja Jõulutoode 2025 – toodete hindamine.

Tallinna Toidumessi peetakse aastast 1993, selle peakorraldajaks on Tiit Sarv.

Vaadatud 871 korda

Ole esimene, kes kommenteerib...
Jäta kommentaar
Korda turvakoodi