Hiina meditsiini nippe - küüslauk on kasulikum kui arvata osatakse

23.10.2020 14:15
Müstilised lood
Kommentaarid
0
Foto:

Neidan nõelravi arst Erki Ennok, kes on Hiina meditsiini ­asjatundja ja nõelravi spetsialist soovitab:

Küüslauk on üks maailma tuntumaid ja laialdasemalt kasutatavaid taimi. Seda on kulinaarse vürtsina kasutatud vähemalt 5000 aastat ning on mainitud nii Piiblis kui ka Talmudis. Kaasaegse meditsiini isaks peetud Hippokrates oli üks esimesi inimesi, kes mõistis küüslaugu meditsiinilisi omadusi ja soovitas seda paljude haiguste korral, sealhulgas parasiitide ja kehva ­seedimise korral.
Küüslaugu toimeaine on allitsiin, väävlipõhine ühend, mis purustamisel või närimisel toodab muid ühendeid. Teaduslikud uuringud näitavad, et küüslauk toetab kardio­vaskulaarsüsteemi, vähendades kolesterooli ja tri­glütseriidide taset veres ning vähendades trombo­tsüütide kleepuvust. Katseklaasi uuringud näitavad, et küüslaugul on antibakteriaalsed, viirusevastased ja seenevastased omadused; inimeste uuringud näitavad, et küüslauk vähendab mitme vähi, eriti söögitoru, mao ja käärsoole vähi riski.
Kuigi traditsioonilises Hiina meditsiinis pole küüslauku nii kaua kasutatud (arvatakse, et seda kasutati esmakordselt Hiinas kuuenda sajandi alguses), on sellest saanud hiina traditsioonilise meditsiini põhiosa. Seda kasutatakse mitmesuguste haiguste, sealhulgas kõrge vererõhu, infektsioonide ja ­haavandite raviks.
Enamikus küüslaugu kliinilistest uuringutest on kasutatud 600–900 milligrammi päevas, jagatuna kaheks või kolmeks koguseks. Selle kogusega saab umbes 5000–6000 mikrogrammi allitsiini. Ideaalne on kasutada 2,4–7,2 grammi päevas.
Olete kunagi mõelnud, miks ei ole taimse ravi puhul kõige tavalisemad taimed välja toodud? Põhjuseks ei ole nende olematu mõju vaid pigem just see, et neid peetakse liiga igapäevaseks ja tavaliseks. Näiteks küüslauk on ­sildistatud kui midagi liiga tavalist.
Samas on seda kasutatud toidu maitsestamiseks juba aasta tuhandeid. Tänaseks päevaks on ­muidugi selle tarbimise võimalusi palju rohkem. Ajurveeda ravimtaimede teoorias peetakse küüslauku, mida sanskriti keeles ­nimetatakse lasunaks, “toonikuks, kuumaks, seedimist soodustavaks, aperentsiks, kolagoogseks ja ­alternatiivseks”. Ayurveda tavade järgi kasutati küüslauku tegelikult väga sarnaselt ka tänapäevastele kasutusmeetoditele. Üks sellistest võimalustest on küüslauk purustada ja meega kokku segada, see aitab väga hästi näiteks külmetuse, palaviku ja muude nakkushaiguste puhul. Tugevad ravimtaimed nagu küüslauk vajavad tihtipeale nende manustamiseks väga leidlikke ­lähenemisi, lihtsalt selleks, et seda kannataks piisavas koguses tarbida. Üks ayurveda võimalus on purustada küüslauk ja keeta seda piimas, lisades juurde mett.
Hiina traditsioonilises meditsiinis nimetatakse küüslauku suaniks. Seda kirjeldatakse kui terava maitsega, sooja olemust ning see mõjutab põrna, magu ja kopse. Selle vürtsikat omadust kasutatakse vere­ringluse edendamiseks, toksiliste ainete kõrvaldamiseks, parasiitide hävitamiseks (seest ja väljast) ning mitmesuguste ­haiguste raviks, sealhulgas: külmatunne, kõhu turse, kõhulahtisus, düsenteeria, malaaria, köha ja mürgiste hammustuste ning nõelamiste puhul. Meditsiiniliseks kasutamiseks soovitavad hiinlased selle siiski purustada ja süüa toorelt, püreestatud, keedetud või toiduga. Küüslaugu kasutamine Läänes on samuti hästi tuntud ja eriti laialt levinud Vahemere ümbruse riikides. Küüslauk on nii kõrgelt hinnatud, et paljud ravimtaimede ­spetsialistid ütlevad: “Seda saab kasutada iga haiguse raviks, välja arvatud see, mida see põhjustab (halb hingeõhk)!” Selleks soovitan pärast küüslaugu söömist võtta peterselli.
Tänapäeval on küüslauk tänuväärne abivahend nii südame-­veresoonkonna süsteemi tervena hoidisel kui ka vererõhu alandamisel ja võib öelda, et küüslauk on üks kõige tõhusamatest ­looduslikest rohtudest üldse.
Tõenäoliselt on küüslaugu kõige olulisem keemiline koostisosa allitsiin. See on vastutav värske küüslaugu tugeva aroomi eest, mis liigub otseses kokkupuutes vereringe kaudu kogu kehas väga kiiresti. (Kui soovite seda tõestada, proovige värske küüslauguküünt talla abil rulli keerata ja purustada ning lugege sekundeid kuni lõhn maitsemeelteni jõuab. See muudab küüslaugu nii eriti tõhusaks kopsude jaoks.
Küüslaugul on teadaolevalt anti­bakteriaalne, viirusevastane ja seentevastane toime, mis muudab küüslaugu võimsaks raviks ka nakkus­haiguste ennetamiseks. Ülemiste hingamisteede infektsioonide esimeste sümptomite korral soovitatakse küüslauku võtta sedasi: purusta mitu toorest nelki oliiviõli sisse ja tarbi seda korralikult (umbes teelusikatäis iga tunni järel), kastes tükikest leiba oliiviõli ja küüslaugu segu sisse. See aitab haigust nii ravida kui ka takistada selle progresseerumist. Vananenud ja ­kääritatud küüslauku reklaamitakse turul laialdaselt. See on Jaapani meetod, mis võimaldab ilma kange lõhnata kasu saada küüslaugu positiivsest mõjust eelkõige immuunsusele ja kardiovaskulaarsüsteemile (süda ja veresoonkond). Küüslaugu ­keetmine ja kääritamine küll hävitab osad selle head omadused, kuid paljud muud tervisele kasulikud eelised, eriti seedimise, südame-­veresoonkonna ja immuunsüsteemi jaoks jäävad alles. Kuid kui soovite ­kasutada küüslauku selle teravamate antibakteriaalsete ja viirusevastaste omaduste ning kopsude ja hingamisteede jaoks kasulike omaduste jaoks, vajate lõhna, mis kannab neid omadusi kehas paremini edasi.
Üks imemaitsev võimalus küüslauku tarbida on pasta. Kasutades kastmeks küüslauku, toiduõli, parmesani juustu ja veidi cayenne pipart, kuumutades koos kuni kaste on meeldivalt ühtlane ja valades siis pastaga kokku. Tasub proovida, maitse on lausa fantastiline!



Vaadatud 193 korda

Ole esimene, kes kommenteerib...
Jäta kommentaar
Korda turvakoodi