2018. aasta suurimad lahingud, tühjad tünnid, armulood ja paljastused

30.12.2018 15:15
Nelli Teataja Foto: A. Pärtel
Kommentaarid
1
Foto:

... rändaja
tiitel läheb president Kersti Kaljulaidile, kelle välispoliitiline tegevus oli äärmiselt aktiivne.
Ent president ei põlga ka Eesti kaugemaid nurki – sel sügisel töötas ta mõned nädalad Narvas.
Ka jõuluajal liikus president ringi, külastades neid, kes jõulupühadel teiste hüvanguks töötavad.

... taganeja
on siseminister Andres Anvelt, kes taandus ametist, viidates tervisega seotud probleemidele. Ei, mitte midagi tõsist, kinnitas ta samas, lihtsalt preventiivne.
Samas kinnitas mees ka ise, et tema kohta liikus nii palju vastikuid kuulujutte, et ta otsustas poliitikast taanduda, enne kui iseloom kalgiks muutub.

... tühi tünn
kõmises EKRE retoorikas. Lisaks aasta läbi kestnud tühikargamisele ja lärmile lõpetasid konservatiivid aasta teadusvaenuliku otsusega. Nimelt olid nad ainus erakond, kes ei ühinenud presidendi juures sõlmitud kokkuleppega, mis tooks teadusesse 1% SKPst.
Oma valijate sellele osale, kes eelistavad ekremeediat muudele väljaannetele, põhjendas Mart Helme otsust nii, et tegelikult tuleks teadusse suunata rohkem raha.

... vassija
on haridusminister Mailis Reps. Asjaolu, et suurt ja olulist ministeeriumit juhtiv inimene ei suuda enesele asjalikke nõunikke leida ning seepärast hätta jääb, ei näita teda juhina võimekamast küljest. Enam kui aasta väldanud vindumine kantsler Tea Varraku ümber sai nüüd läbi viimase tagasiastumisega. Minister Reps püüdis viimase hetkeni avalikkust veenda, et kõik on korras. Isegi peaminister Ratas andis teada, et ei ole!
Praegu flirdib haridusminister kirikuga – on meil siis vaja usuõpetust või mitte.

... lahingud
said maha peetud rändeleppe teemal. ÜRO lepped puudutavad erinevaid maailma valupunkte, mida kahtlemata on ka ulatuslik migratsioon.
Toompea opositsioonipoliitikud aga keerasid selle sisepoliitiliseks teemaks ning pälvisid sellega ebaproportsionaalselt palju tähelepanu.

... maavillasus
on ilmselt kodumaine #metoo aktsioon. Välismaal süüdistavad naised ahistamises jõukaid mehi, kes võimu ja seksiga manipuleerivad. Eesti ahistajaks kuulutati suure habemega astroloogiaguru Igor Mang, kes väidetavalt olla tahtnud oma kliendil Kadrioru pargis vana puu õõnsuses tšakraid lahti näppida.
Algas nõiajaht vanale mehele, kes ei saanud arugi, mis ta vales­ti on teinud. Kokkuvõttes sai Igor Mang 96eurot trahvi – ahistamise eest. Numbrimaagiast rääkides võiks lisada, et juunis sai Mang 69-aastaseks ning oli ennustanud Kaksikutele rasket suve.

... vaikija
otsustas olla muidu nii häälekas Jürgen Ligi. Vaikus hõlmas ülalmärgitud rändelepet. Kui EKRE selleteemalise hirmu- ja vaenamislärmiga alustas, olid samuti opositsiooni tõrjutud reformikad vait nagu põrsad rukkis.
Eriti huvitav oli jälgida Jürgen Ligi vaikimist, kes aastal 2016, välisminister olles, koos toonase presidendi Toomas Hendrik Ilvesega selle leppe väljatöötamises osales ning lubaduse andis 2018. aastal sellega edasi tegeleda.

... sünnitusnõustaja
on täiesti omal valikul riigihalduse minister Janek Mäggi. Probleemiks maakonnahaiglate sünnitusosakondade sulgemine?
Mäggi teab, kuidas asjad käivad: „Eestis sünnitavad inimesed ka põllu peal ja autos.”

... võitja
on tennisist Kaia Kanepi, kes tänavusel rekordilise auhinnarahaga turniiril US Open alistas avaringis maailma esireketi Simona Halepi. Rumeenlanna seljatamisega teenis Kanepi 80 000 eurot.

... kaduja
lahkub lavalt, jättes publiku kurvalt aplodeerima. NO Teater on kultuuritempel, mille sisuline headus on pöördvõrdeline tema juhti Tiit Ojasood saatnud skandaalide ebameeldivusega.

... tõusja
positsioonile võitles end osaviskaja Magnus Kirt, kes sel aastal mitmed üle 80-meetrised visked tegi. Ligi 90 meetri kaugusele visatud odaga on Kirt kerkinud maailma odaviskajate eliidi hulka.

... paljastus
toob tükk tüki järel päevavalgele Danske Pangas aastaid mürisenud rahapesumasinad. Pank aitas smuugeldada Venemaalt välja kriminaalse päritoluga raha, minnes vastuollu nii mitme maa rahapesuvastaste regulatsioonide kui ka Venemaa vastu kehtestatud rahvusvaheliste sanktsioonidega.

...spioon
oli Deniss Metsavas – majori auastmes Eesti kaitseväelane ning riigikaitseõpetajana kaitseministeeriumi hõberinnamärgi pälvinud mees.  3. septembril pidas kaitsepolitsei riigireetmises kahtlustatavana kinni tema ja Pjotr Volini. Põhjenduseks kahtlustus Venemaa Föderatsiooni Relvajõudude Kindralstaabi Luurepeavalitsusele (GRU) Eesti riigisaladuste ja salastatud väliteabe edastamises.  

... turukäik
sai tehtud Olympic Casino omanikul Armin Karul, kes firma selle aasta märtsikuus tükkis täiega maha müüs.
Nagu kasiinos ikka, võitis seegi kord esmalt maja – Karu sai ca 130 miljonit eurot. Väikeaktsionärid jagunesid kaheks: ühed müüsid samal ajal, mitte parima kursi, kuid siiski väikese kasumiga, teised protsessivad senimaani.

... kadunud mänguasi
kadus 7. augustil Lõuna-Eestis ja tekitas üleriigilise paanika. Nimelt tulistas Eestile õhuturvet pakkuv Hispaania hävituslennuk Otepääe lähedal eksikombel välja õhk-õhk tüüpi lahinguraketi.
Õnneks ei toonud see kaasa vigastusi ega purustusi. Rakett kadus nii jäljetult, et vaatama põhjalikele otsingutele ei suudetud seda leida. Juhtum sai otsa, kui piloot võttis omaks eksimuse ja uurimine kuulutati lõppenuks.

... karmavõlad
näivad saatvat Sõnajalgade peret. Rublaaja lõpul gospelmuusikaga alustanud ning läbi krooni- ja euroaja üha rikkamaks muutunud kaks äriperet heitlesid sel aastal üha ja üha erinevate probleemidega.
Viivi Sõnajalg heitles alkoprobleemidega Lootuse külas, Taavi Sõnajalg tulistas suvel narkolaksu all olles Tallinna kesklinnas inimest ning kahe pere uhked häärberid Miidurannas olla naabrimehe, minister Tõniste sõnul ehitusloale mittevastavalt kõrged.

... armulugu
susises Vabaerakonna ladvikus. Kauane juht Andres Herkel polnud hiilanud ühegi isikupärase seisukohaga – peale selle, et tema on konservatiiv ja toetab pereväärtusi.
Seegi osutus mulliks, kui tuli välja, et isand Andres on seda väärikat juttu rääkides aastaid oma abikaasat petnud ning erakonnakaaslane Küllike Kübarsepp ootab temalt last.

...rahakratt
on iraani päritolu Ameerika ärimees Iraj J. Zandi, kes kaebas kohtusse Kuuuurija saatejuhi Katrin Lusti ning nõuab temalt mittevaralise kahju hüvitamiseks miljon eurot.
Katrin Lust tegi saadet juhtidesvea sellega, et usaldas algul anonüümseks allikaks jäänud eksmiss Madli Vilsarit, kes rääkis, kuidas Zandi noori kaunitare ära kasutab. Hiljem muutis Vilsar oma tunnistust, kujunenud olukorras on oht süüdi jääda teemat käsitlenud ajakirjanikul.

... vallandamine
leidis aset Varstu koolis, kus direktor keset lõpuaktust lahti lasti. Koolimajas rullus lahti tõeline seebiseriaal: õpetajad nutsid, vallavalitsuse esindajad tuulasid direktori kabinetis olevates dokumentides.
Direktor Ale Sprenk, kes Varstust vallandati „erakorralistel asjaoludel” usalduse puudumise tõttu, anti Krabi koolis, mida ta samuti juhtis, suisa kohtu alla – olevat lapsi tutistanud.

... meediatäht
võiks olla rallisõitja Ott Tänak, kelle vähimaidki samme erinevatel rallidel üle maailma kajastasid raudse järjekindlusega nii telekanalid ja ajalehed kui ka loendamatud fännid sotsiaalmeedias.

... kogemused
on lehelugejatele avanud krimikirjanik Katrin Pauts, endine ajakirjanik. Nutikal daamil lendavad mõte ja sulg ühtviisi hästi: annab Pauts ajakirjale intervjuu, räägib ta pärast kaua sellest, kuidas ajakirjanik keskendus tema ümbermõõdule ja mehepuudusele. Kerkib Igor Mangi skandaal, teavitab Katrin, et Igor on luuranud ka tema trepikojas, tekitades talle sellega unehäired.
Kui muud ei toimu, kirjutab Pauts arvamusloo sellest, et kosmeetikat kasutavad üksnes lollid naised, pesemisest piisab täiesti.

Vaadatud 1434 korda

Ole esimene, kes kommenteerib...
Mingi

sortsi kirjutatud möga.

Jäta kommentaar
Korda turvakoodi