FOTOD: toidufestivalil osalesid uued vahvad talud, aga krõbedate hindadega

19.11.2025 14:45
Ülo Külm, autori fotod
Kommentaarid
0
Foto:

Nädalavahetusel toimus Kultuurikatlas taas festival Maitsev Eesti, mis on kahtlemata üheks Eesti toidukultuuri aasta tippsündmuseks. Selle põhikorraldajateks on Eesti Peakokkade Ühendus ja Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon.

Festivalist Maitsev Eesti (Tasty Estonia) on nüüdseks juba traditsioon kujunenud. Ning ettevõtmine on laienenudki, sel aastal oli eksponente/bokse märksa rohkem ja koguni kolmel Kultuurikatla korrusel. Muide festivali korraldajatiim käis kohapeal ringi väga lahedates särkides, kus ilutses selline kiri - Mekutamine on minu supervõime.

Ehedad kodumaised maitsed

Selgi korral pakuti festivalil degusteerimiseks “ehedaid Eesti maitseid”, nii söödavat kui joodavat. Festivali pileti ostja sai kusjuures jookide “mekkimise” tarbeks tasuta pokaali kaasa.

Muidu aga, Maitsev Eesti märgusõnadeks võiksid olla “uued huvitavad talud ja väiketootjad”. Samas, enamiku nende tootjate kauba müügihinnad olid küllaltki kallid.

Värskeid Fazeri saiu kiideti

Mida eriti kideti? Maiustustetootja Fazer, polnudki kommidega väljas, lausa üllatas. Nende saiad-baquetted (kolme sorti) maitsesid samuti väga head. Hind neli eurot toote kohta. Värsked ja pehmed, tõeliselt maitsvad.

Tartumaa toidupiirkonnast 2025 jäi aga meelde purgis Jõulukõrvits, mille hinnaks seitse eurot. Kui nüüd mingil määral veidi kriitiliseks minna, siis seda erinevat toiduvärki võinuks ikkagi rohkem olla. Nii leidsid ka paljud küsitletud, Maitsev Eesti külastajad.

Alkoholivalik taas eriti suur

Öelge mulle, kus siin midagi söödavat pakutakse, kus mingeid toidukaupu degusteerida saab? Kõikjal kus käin, on ainult alkohol ja alkohol...,” oli näiteks keskealine naissoost festivalikülastaja lausa mures. Osaliselt oli tal kindlasti õigus, kuid kokkuvõttes oli erinevat söögipoolist degusteerimiseks (jja ka ostmiseks) ikkagi rohkem, kui eelmisel aastal.

Kangema kraami tootjatest oli taas väljas Atla Distillery, reklaamisid muuhulgas maailmatasemel Eesti õunabrändit. Ning Junimperium, kes julgeb väita, et nemad teevad koguni maailma parimat džinni! Päris korraliku valikuga oli esindatud ka vähetuntud , kuid kvaliteetseid jooke tootev Uue-Saaluse Veinitalu.

Mis veel silma jäi? Näiteks küllaltki suur stend kokanugadega – nii proffidele kui kodukokkadele.

Aasta kokaks valiti Aleksandr Kronov

Söödav, joodav. Esitlused ja konkurssid. Loomulikult ei piirdunud Maitsev Eesti ainult kodumaiste toitude/jookide tutvustamisega. Eraldi toimus mitmeid erialaseid võistluseid. Üheks olulisemaks neist võis pidada ilmselt Aasta koka valimist. Selle hinnatud tiitli omandas seekord Aleksandr Kronov Narvast.

Vaadatud 116 korda

Ole esimene, kes kommenteerib...
Jäta kommentaar
Korda turvakoodi