RETSEPT: nii saad parimad värsked soolakurgid!
See retsept sündis seitse aastat tagasi leedukate mineraalvee Vytautas reklaamina. Mõni proovis järgi ja edasine on ajalugu.
Retsept hakkas tasapisi mööda eestimaalasi levima.“Kust sa nii head kurgid said. Ise tegid? Ei usu!” kõlasid kommentaarid. Jah, tegemist on erakordselt maitsvate, krõmpsuvate ja värskelt mõjuvate soolakurkidega!
Mainitud soolakurkide valmistamise õpetus on siiani ilutsenud peamiselt sotsiaalmeedias, isiklikes märkmikes ning paari aasta eest ka Nelli Teataja paberlehes. Teeme väärt asja laiemalt tuntuks!
Vytautase värsked soolakurgid
Vaja läheb:
- 1 kg peeneid ja tugevaid kurke
- 1-2 tillivart
- 1 küüslauguküüs (soovi korral rohkem, palju rohkem)
- peotäis mustsõstralehti
- 2-4 supilusikatäit soola (vastavalt oma maitsele)
- 1 l gaseeritud mineraalvett Vytautas
- Sinepiseemneid (kui tunned, et neid on samuti vaja)
Till ja mustsõstralehed jaga kaheks osaks, pool pane kurgipoti või -purgi põhja koos sinepiseemnetega. Koori küüslauk ja haki viiludeks. Pese kurgid korralikult, lõika otsad ära ja pane potti roheluse peale. Kurkidele aseta küüslauguviilud ning ülejäänud roheline kraam. Mineraalvesi vala eraldi anumasse ja lahusta selles sool (võid soola kallata lehtri abil ka otse pudelisse). Vala soolvesi kurkidele (peavad olema täielikult kaetud). Sulge kaas ja pane anum külmkappi. Kõik, oota 24 tundi ja naudi!
Retsepti fännidel on kaks koolkonda - otsalõikajad ja selle vastased. Kui otsi ei lõika, võib krõmps veelgi veenvam tulla, aga ootamise aeg samas pikem. Lisaks on olemas veel seltskond, kes paneb koos kurkidega purki ka väikeseid tomateid. Sel juhul tuleb tomateid eelnevalt millegi teravaga torgata. Katseta.